W okresie jesienno – zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie wiele osób poszukuje sprawdzonych naturalnych sposobów na walkę z chorobą. Warto, więc wiedzieć, że skutecznym i zdrowym eliksirem na przeziębienie jest mleko z czosnkiem. Jakie są, zatem jego główne właściwości? W jaki sposób przygotować taką miksturę, żeby przyniosła nam oczekiwane efekty?
Dlaczego podczas przeziębienia warto pić mleko z czosnkiem?
Mleko z czosnkiem to domowy środek na przeziębienie, który stosowany jest od lat. Nie bez powodu w czasie choroby nasze babcie i prababcie bardzo chętnie z niego korzystały. Jest to sprawdzona mikstura, która posiada właściwości lecznicze i pomaga przy kaszlu, bólu gardła i chrypce. Mleko z czosnkiem można pić nie tylko podczas przeziębienia, ale także profilaktycznie już wtedy, kiedy czujemy, że coś złego zaczyna się dziać z naszym organizmem. Taki eliksir to, bowiem cenne źródło wielu witamin i minerałów. Właściwości zdrowotne posiada zarówno mleko, jak i czosnek. A ich połączenie to skuteczna broń w walce z przeziębieniem. Jak powszechnie wiadomo czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, zaś mleko jest bogate w wapń, potas, magnez, cynk i fosfor, a składniki te są wręcz niezbędne do wzmocnienia funkcjonowania układu odpornościowego. Mleko jest także dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B. W czosnku zawarte są miedzy innymi: związki flawonoidowe, rzadkie mikroelementy oraz olejki eteryczne bogate w allicynę i siarczany. Dzięki temu ma on silne działanie bakteriobójcze.
Jak przygotować napój z mleka i czosnku, aby był naprawdę skuteczny?
Przygotowując napój z mleka i czosnku musimy pamiętać o tym, że allicyna wytwarza się podczas miażdzenia czosnku. Ten naturalny lek nie jest skomplikowany w wykonaniu. Żeby go przyrządzić musimy surowy rozgnieciony ząbek czosnek dodać do 250 ml ciepłego mleka. Takiej mikstury nie powinno się już później razem gotować. Warto również zaznaczyć, ze wiele osób chętnie do takiego eliksiru dodaje także łyżeczkę miodu i odrobine masła. Te dodatkowe składniki nie tylko poprawiają smak, ale także posiadają właściwości pozytywnie wpływające na nasz organizm. Miód zawiera wiele ważnych mikroelementów (np. molibden, kobalt, potas i chlor) oraz witamin (np. kwas foliowy, witamina C, biotyna). Jest, więc doskonałym dodatkiem. Jednak nie każdy z nas może spożywać miód, ponieważ niektóre osoby mają na niego alergie. Płaska łyżeczka masła, jako dodatek do mleka i czosnku to zaś doskonałe rozwiązanie przy bólu gardła. Pamiętajmy, zatem o tym, że domowe sposoby znakomicie sprawdzają się przy początkach infekcji i naprawdę warto je stosować. To właśnie dzięki nim przebieg choroby może być o wiele łagodniejszy. Więcej ciekawych informacji, które dotyczą tematów związanych ze zdrowiem, w tym również domowych sposobów na walkę z przeziębieniem, odnajdziemy na serwisie internetowym chronie-zdrowie.com.pl. Portal chronie-zdrowie.com.pl to bardzo dobre źródło wiedzy o zdrowiu, zdrowym stylu życia, prawidłowej diecie oraz często występujących chorobach.