Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Zgierz

czym jest białko

Czym jest białko? Białko to substancja występująca w wielu produktach spożywczych, która jest rozkładana przez organizm na aminokwasy. Istnieje 20-22 podstawowych aminokwasów białkowych. 8-10 z nich to tzw. aminokwasy kluczowe (istotne), czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam i muszą być dostarczone z pożywieniem. Niezbędne są takie aminokwasy jak tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, walina i histydyna. Co jeszcze warto wiedzieć o roli białka w zdrowej diecie?

Rola białka w odżywianiu

Chociaż białko znajduje się w wielu produktach spożywczych, niektóre pokarmy zawierają więcej niezbędnych aminokwasów niż inne. Dlatego musimy prawidłowo zbilansować swoją dietę, np. stosując dietę pudełkową, którą oferuje catering dietetyczny, aby organizm codziennie dostawał wszystkie potrzebne aminokwasy. Białko to budulec naszego organizmu. Wszystkie nasze narządy, mięśnie, skóra, a nawet włosy i paznokcie są zbudowane z białka. Wiele hormonów to związki białkowe. Białko jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pokarmowego i krwiotwórczego. Białko jest szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży. W końcu to ludzi w młodym wieku najbardziej rosną, a białko jest potrzebne do procesu tworzenia nowych tkanek. Białko jest również bardzo ważne dla kobiet w ciąży. Jeśli w diecie nie ma białka, nasz organizm zaczyna rozkładać mięśnie. Aby organizm mógł wykorzystać białka, potrzebuje energii, dlaczego dieta powinna również dostarczać potrzebną ilość tłuszczy i węglowodanów.

Ile białka dziennie powinniśmy spożywać?

Ilość potrzebnego nam białka zależy częściowo od wieku, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej. Dzieci i młodzież potrzebują w diecie proporcjonalnie więcej białka niż dorośli. Osoby prowadzące aktywny tryb życia również potrzebują więcej białka niż osoby, które nie ćwiczą i nie wykonują pracy fizycznej. Przybliżona ilość białka w diecie powinna wynosić od ok. 0,8g/1 kilogram masy ciała do ok. 1,8g/1 kilogram masy ciała. Podczas gdy większość pokarmów zawiera pewną ilość białka, niektóre mają wyższą zawartość białka. Najlepszymi źródłami białka są m.in. mięso (drób, wołowina, wieprzowina, jagnięcina), ryby (łosoś, pstrąg, makrela, sardynki, śledzie), jajka, mleko i produkty mleczne (białka), rośliny strączkowe, soja i produkty sojowe, orzechy (migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i orzechy pekan), nasiona słonecznika, dyni i lnu. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na utrzymanie zdrowej diety jest catering dietetyczny Zgierz.