Kuchnia japońska - jedna z najlepszych kuchni na świecie

Jak wiadomo kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych kuchni świata. W naszym kraju znana głównie z sushi. Jednak jest wiele innych ciekawych i różnorodnych potraw, które dzięki swojej proście może przygotować każdy. Głównymi składnikami, na których bazuje kuchnia japońska to ryby owoce morze oraz warzywa. Dodatkowo sposób podania sprawia, że dania są nie tylko smaczne, ale także ładnie wyglądają.

Składniki używane w kuchni kraju kwitnącej wiśni

Kuchnia ta bardzo mocno przypomina kuchnię chińską, gdzie głównymi składnikami jest ryż, ser tofu, produkty bazujące na soi czy grzybki shitake. Jednak nie samym ryżem człowiek żyje. Dodatkowo spożywana jest spora ilość różnego rodzaju owoców takich jak gruszka Nashi, kabosu czy śliwki umu. Japończycy nie potrafią żyć bez używania glonów w kuchni. Najbardziej znane są glony wakame, wykorzystuje się je do sushi, lub różnego rodzaju sałatek. Do przepisów nie używa się przypraw, których używane są przez nas. W kuchni japońskiej wykorzystuje się przede wszystkim sos sojowy, sake, wasabi czy pastę miso. Ze względu, w jakim położeniu geograficznym znajduje się Japonia spożywana jest ogromna ilość ryb takich jak langusta, tuńczyk lub makrela, ale także owoce morza: ośmiorniczki, krewetki czy kalmary. Kraj ten jako jedyny na świecie przygotowuje danie z najbardziej trującej ryby na świecie. Ryba fugu musi może zostać przygotowana jedynie przez naprawdę przeszkolonych kucharzy, ponieważ złe przygotowanie grozi śmiercią. Także w tym kraju hodowane są najszczęśliwsze krowy świata. Mięso z krowy Kobe jest najdroższym na świecie, więc rzadko stosuje się ją w kuchni.

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Nie można zaprzeczyć temu, że daniem, które każdy kojarzy jest sushi. Jednak jest wiele innych, które są bardzo popularne. Kolejnym takim daniem jest ramen - bulion mięsno warzywny zawierający specjalnie robiony gruby makaron i dodawane są do niego różnorodne składniki zaczynając od połówki jajka skończywszy na rzodkiewce daikon. Bardzo popularne są także owoce morza lub warzywa podawane w tempurze (na początek są one panierowane następnie pieczone w głębokim tłuszczu przez krótki czas). Kolejnym smacznym daniem jest sashimi (są to bardzo cieniutkie kawałki surowego mięsa, czy ryb w specjalnej zalewie). Ciekawie ma się sytuacja ze słodyczami, ponieważ, najpopularniejsza słodkość o nazwie mochi robiona jest z kleiku ryżowego wymieszanego z mąką ryżową z nadzieniem ze słodkiej czerwonej fasoli. Można zauważyć, że słodkości w tym kraju są o wiele mniej słodkie, niż w reszcie świata. Za główny napój Japończyków uważana jest zielona herbata, warto dodać, że pita jest nie jako dodatek do posiłku, a na końcu jako zakończenie i przepłukanie jamy ustnej.

Podsumowanie

Jak widzimy kuchnia japońska to nie tylko samo sushi, a wiele innych ciekawych i smacznych potraw. Jest tu przedstawiony tylko mały strzępek potraw, bo na wymienienie ich wszystkich nie starczyłoby znaków na klawiaturze. Warto więc zapoznać się z ich kuchnią i spróbować samemu, a wyjdzie nam to na zdrowie. Dodatkowe informacje - sushi Łomianki - dowiedz się więcej o wyjątkowym sushi - sprawdź!