Narodowy Dzień Pizzy — pomysły na domową pizzę

Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. To doskonała okazja, by oddać hołd temu klasycznemu daniu, które zdobyło serca i żołądki ludzi na całym globie. Choć pizza neapolitańska z pewnością zasługuje na uznanie, warto pamiętać, że świat kulinariów oferuje o wiele więcej niż tylko tradycyjne składniki. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na pizzę, które będą idealnym wyborem w ten wyjątkowy dzień.

Pizza z gruszką i gorgonzolą

Zaczynamy od połączenia słodkiej gruszki z intensywnym smakiem gorgonzoli z dodatkiem ciemnych winogron i miodu. Ta pizza to prawdziwy festiwal kontrastów — soczysta słodycz owocu równoważy się z ostrzejszym i kremowym smakiem włoskiego sera. To idealny sposób, aby świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Do przygotowania pizzy z gruszką i gorgonzolą potrzebujemy przede wszystkim drożdży, które rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy je do wyrośnięcia, a następnie przesiewamy mąkę i mieszamy ją wraz z odrobiną soli. Gotowy zaczyn przelewamy do suchych składników i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto urośnie, formujemy z niego placek. Na wierzch wykładamy pokrojoną mozzarellę, wylewamy śmietankę i układamy pokrojoną w plastry gruszkę oraz pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Doprawiamy pieprzem do smaku i pieczemy w piekarniku. Gotową pizzę polewamy oliwą, miodem i dekorujemy winogronami.

Pizza w stylu chicagowskim

A dla tych, którzy szukają pizzy na grubym cieście, pizza chicagowska będzie strzałem w dziesiątkę. Ciągnący się ser, wysokie i chrupiące brzegi, a także puszyste i grubsze ciasto to idealny wybór dla wszystkich pizzożerców. Co ciekawe, to właśnie w USA je się najwięcej pizzy, a jej miłośnicy twierdzą, że to ona definiuje prawdziwy smak wypiekanego placka.

W misce mieszamy mąkę, sól i cukier, a w drugiej rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku. Do gotowego rozczynu wlewamy olej roślinny i mieszamy wraz z suchymi składnikami. Wyrabiamy jednolite ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie w garnku mieszamy przecier pomidorowy, posiekany czosnek i pieprz. Podgrzewamy, aż zgęstnieje. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je, przekładamy na blaszkę i podnosimy brzegi, nadając odpowiedni kształt. Całość posypujemy serem mozzarella, dodajemy kiełbasę pepperoni, paprykę, cebulę i pieczarki. Wszystko pokrywamy pozostałą mozzarellą i polewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie pieczemy w 200℃ przez około 20-25 minut.

Nie przegap Międzynarodowego Dnia Pizzy i sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pizza-w-stylu-chicagowskim!

Pizza truflowa

Współczesna pizza kojarzy się z kreatywnymi kompozycjami składników. Odkąd temat pizzy rozprzestrzenił się poza granice Włoch, stała się ona prawdziwie globalnym daniem, łącząc lokalne smaki i inspiracje z różnych części świata. Idealnym tego przykładem jest pizza truflowa na cienkim cieście z dodatkiem oliwy truflowej, chorizo, mozzarelli, crème fraîche, pomidorków koktajlowych i rabarbaru.

Przygotowanie pysznej pizzy truflowej zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie wraz z cukrem. Całość odstawiamy, a w misce przesiewamy mąkę wraz z solą. Gotowy zaczyn mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy oliwę truflową, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrągły placek, a na wierzch wykładamy crème fraîche, pokrojoną mozzarellę, rabarbar i kawałki pomidorków koktajlowych. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 10-15 minut, a po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy oregano.

Pizza 4 sery

Święto pizzy to doskonała okazja do przygotowania pizzy z dużą ilością sera i wspomnienia św. Antoniego Abate — patrona pizzerii, który docenił ten włoski przysmak. Połączenie mozzarelli, camemberta, cheddara i gorgonzoli to prawdziwy festiwal kremowych smaków.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, cukru oraz ciepłej wody. Następnie dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i dusimy ją wraz z oliwą i solą na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano, bazylię i gotujemy do momentu odparowania wody. Gotowe ciasto formujemy na kształt koła, wykładamy na wierzch sos pomidorowy, posypujemy mozzarellą, cheddarem, gorgonzolą, a na koniec układamy plastry camemberta. Całość pieczemy w 220°C przez około 20-25 minut. Smacznego!